Search

Çmimi lartë i Bitcoin është për shkak të përdorimit nga kriminelët

Pothuajse gjysma e të gjitha transaksioneve Bitcoin lidhen me aktivitete të paligjshme, thotë një studim i ri.

Hulumtuesit gjithashtu kanë lidhur një të katërtën e përdoruesve të Bitcoin me krimin, të tilla si hacks, pastrimi i parave dhe tregtia e drogës dhe pornografia ilegale.

Shqetësuese për investitorët, ata besojnë se popullariteti absolut i kriptovalutave midis kriminelëve është një kontribues i madh në vlerën e saj.

Nëse kriminelët kthejnë shpinën në bitcoin dhe fillojnë të përqafojnë më shumë në monedha dixhitale të fokusuara në privatësi, vlera e saj është ‘e mundshme’ të bjerë, thonë studiuesit.

Studimi, i cili u krye nga studiues të Universitetit të Teknologjisë Sydney, zbuloi se 44 për qind e transaksioneve Bitcoin dhe 25 për qind e të gjithë përdoruesve ishin të lidhur me aktivitete të paligjshme.

Gjetjet e tyre nga prilli i vitit 2017, pjesa më e fundit e mostrës së hulumtimit, sugjeruan se rreth 24 milionë pjesëmarrës të tregut të bitcoin përdorin kriptovalutën ‘kryesisht për qëllime ilegale’.

Këta përdorues të Bitcoin vlerësohen të kryejnë rreth 36 milionë transaksione në vit, me një vlerë totale prej rreth 72 miliardë dollarësh dhe së bashku mbajnë rreth 8 miliardë dollarë Bitcoin, thonë studiuesit.

Një nga arsyet kryesore që Bitcoin është aq popullor për kriminelët është se kriptokaliteti i lejon përdoruesit të fshehin identitetin e tyre.

Megjithatë, nuk është krejtësisht anonim, pasi çdo transaksion regjistrohet në një libër publik të quajtur Blockchain. Për më tepër, studiuesit thonë se është e mundur të përdoret ky informacion për të identifikuar individë të caktuar.

“Teknikat e zhvilluara në këtë material mund të përdoren në mbikëqyrjen e kriptocurencës në një numër mënyrash, duke përfshirë monitorimin e tendencave të aktivitetit të paligjshëm, reagimin e tij ndaj ndërhyrjeve rregullatore dhe si ndryshojnë karakteristikat e tij me kalimin e kohës”, thuhet në studim.

“Metodat mund të përdoren gjithashtu për të identifikuar përdoruesit kryesorë të Bitcoin (‘shpërndarës’ në rrjetin e paligjshëm tregtar), të cilat kur kombinohen me burime të tjera informacioni, mund të lidhen me individë të caktuar”, vijon studimi.

Hulumtuesit thanë se përdorën konfiskime të profilit të lartë të Bitcoin – duke përfshirë një bastisje të FBI në tregun e errët të Rrjetit të Mëndafshit – si një pikënisje për analizën e tyre dhe arritën të përdorin Blockchain për të rindërtuar një rrjet të transaksioneve midis pjesëmarrësve të tregut nga atje.

“Megjithëse identitetet individuale janë maskuar nga pseudo-anonimiteti i një adresë alfa-numerike me 26-35 karaktere, natyra publike e bllokadës lejon që ne të lidhim transaksionet Bitcoin me ‘përdoruesit’ (pjesëmarrësit e tregut) individualë dhe pastaj të identifikojmë më tej përdoruesit që e kishin kapur Bitcoin nga autoritetet”, shkruanin ata.

Kjo është potencialisht jashtëzakonisht shqetësuese për kriminelët që përdorin bitcoin, të cilët studiuesit thonë se tani po shikojnë kriptovaluta alternative që janë më të mira në fshehjen e aktivitetit të një përdoruesi, si Dash, Monero ose ZCash.

“Ne gjetëm se shfaqja e kriptovalutave të tilla alternative lidhet gjithashtu me një rënie në përqindjen e aktivitetit të paligjshëm në Bitcoin”, thuhet në studim.

Megjithatë, ata gjithashtu besojnë se bitcoin mund të bëhet më pak i dobishëm dhe më pak i vlefshëm nëse kriminelët largohen prej saj.

“Studimi jonë sugjeron se një komponent i rëndësishëm i vlerës së brendshme të Bitcoin si një sistem pagesash rrjedh nga përdorimi i saj në lehtësimin e tregtisë ilegale”, shkruajnë ata.

“Kjo ka implikime etike për ata që e shohin Bitcoin si një investim, si dhe implikimet e vlerësimit.

Për shembull, ndryshimet në kërkesën për të përdorur bitcoin në tregtinë e paligjshme (për shkak të shtyrjeve të zbatimit të ligjit ose rritjes së adoptimit të kriptovalutave më të paqarta në tregtinë e paligjshme) ka të ngjarë të ndikojë në vlerën e saj themelore”, shkruhet në studim. /The Independent