Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

Dilema e BREXIT-it, Britania e Madhe ul tarifat në zero

Britania e Madhe duhet t’i tregojë Bashkimit Evropian atë që dëshiron nga marrëveshja për daljen e saj nga blloku, kështu tha ministri i gjerman për Evropën, pasi parlamenti i Londrës hodhi poshtë për herë të dytë një marrëveshje të negociuar për tërheqje.

Ministri Michael Roth tha se marrëveshja është ndryshuar për t’iu përshtatur Britanisë së Madhe.
“Ne jemi në kufijtë e asaj që mund të jetë e tolerueshme. Ne kemi ndryshuar tashmë marrëveshjen e daljes për t’iu përshtatur Britanisë. Ne jemi të hapur dhe të përgatitur për të folur, por nuk kemi ndonjë pikëpamje të qartë nga Britania për atë që ata duan, vetëm atë që ata nuk duan”, tha Roth.

Gjithashtu, ai tha se një shtyrje e ditës së daljes më 29 mars është e mundur, por nëse zgjat përtej fillimit të qershorit, atëherë Britania e Madhe do të duhej të merrte pjesë në zgjedhjet e planifikuara të Parlamentit Evropian

Nga ana tjetër qeveria e Theresa May, pohoi se tarifat do të zvogëlohen në zero duke shkuar në 87 për qind të importeve në Britaninë e Madhe si pjesë e një plani të përkohshëm pa marrëveshje për të parandaluar një goditje prej 9 miliardë dollarësh për biznesin si dhe për konsumatorët.

Por qeveria tha se tarifat do të zbatohen vetëm për mallrat e caktuara duke përfshirë mishin e lopës, qengjin, shpendët dhe disa produkte të qumështit për të “mbështetur fermerët dhe prodhuesit të cilët historikisht janë mbrojtur përmes tarifave të larta të Bashkimit Evropian”.

BREXIT pas një humbjeje prej 149 votave për marrëveshjen e Mayit e përshkroi shpalljen si një ‘liberalizim modest’ të tarifave të dizajnuara për të minimizuar përçarjen ndaj biznesit dhe goditjen e çmimeve në supermarkete.

Mallrat nga Bashkimi Evropian aktualisht janë të lira, por në rast të një BREXIT pa marrëveshje, taksat e Organizatës Botërore të Tregtisë do të ishin pozita e paracaktuar pa këtë ndërhyrje. Qeveria njoftoi gjithashtu se nuk do të fusë kontrolle ose kontrolle të reja për mallrat që do të shkonin në Irlandë apo Irlandën e Veriut duke përfshirë edhe deklaratat doganore për ‘mallrat normale’.

Pasiguria mbi marrëdhëniet e ardhshme të Britanisë së Madhe me Bashkimin Evropian nuk po i ndalon qytetaret, nga vendet më të varfra të bllokut, të vijnë në kërkim të pagës më të lartë.

Pothuajse 40 mijë njerëz nga Rumania dhe Bullgaria, dy nga tre vendet më pak të pasura të Bashkimit Evropian, u transferuan në Britani në shtator 2018. Ka një hendek të madh në pagat midis Britanisë së Madhe dhe dy vendeve të Ballkanit, ku pagat mesatare bruto janë sa më pak se 692 dollarë në muaj. Për më tepër, palët u bashkuan me Bashkimin Evropian tre vjet pas shumicës së kontingjentit ish-komunist të kontinentit në vitin 2007 dhe kanë pasur më pak kohë për të kapur standardet e jetesës së bllokut.

Rreth 370 mijë njerëz nga Rumania dhe Bullgaria janë punësuar në Britaninë e Madhe krahasuar me 869 mijë njerëz që janë punësuar nga tetë shtetet e tjera të Evropës Lindore.