Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

Fondi Monetar Ndërkombëtar ul parashikimin e rritjes botërore

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka ulur parashikimet e saj për rritjen botërore në nivelin më të ulët që nga kriza ekonomike financiare para një dekade, në mes të një pikëpamjeje më të zymtë në shumicën e ekonomive më të mëdha të zhvilluara dhe shenja se tarifat më të larta mes disa vendeve po ndikojnë në tregti.

Institucioni financiar ka publikuar raportin e vlerësimit të saj të rregullt për zhvillimin ekonomik botëror që parashikon një rritje botërore të ekonomisë në nivelin 3.3 për qind këtë vit dhe 3.6 për qind në vitin e ardhshëm dhe projeksioni në fakt vjen me ulje nga sa ishte parashikimi i muajit janar me 3.5 për qind.

“Ekonomia botërore do të rritet 3.3 për qind këtë vit, poshtë nga 3.5 për qind që Fondi Monetar Ndërkombëtar kishte parashikuar për vitin 2019 në muajin janar”, tha Fondi në raportin e fundit ekonomik botëror.

Shkalla e rritjes së vitit 2019 do të ishte më e dobëta që nga viti 2009, kur ekonomia botërore u tkurr. Kjo është hera e tretë që Fondi Monetar Ndërkombëtar ka ulur parashikimin e saj në gjashtë muaj.

“Ky është një moment delikat për ekonominë botërore. Një rritje e parashikuar në rritje vitin e ardhshëm është e pasigurt”, tha Gita Gopinath, në një konferencë shtypi në Uashington, e cila së fundmi u bë ekonomistja kryesor e Fondit.

Vëllimi botëror i tregtisë në mallra dhe shërbime do të rritet 3.4 për qind këtë vit, më i dobët se fitimi prej 3.8 për qind në 2018, por i zvogëluar nga vlerësimi i Fondit Monetar Ndërkombëtar në muajin janar prej 4 për qind.

Fondi Monetar Ndërkombëtar pret një performancë më të dobët në Amerikën Latine, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Për Kinën ka rishikime të vogla, me rritje këtë vit por me dobësim vitin tjetër. Për Eurozonën parashikohet një rikthim i pjesshëm, ndërsa për SHBA-të parashikohet që të kenë një ngadalësim të rritjes.

Rreziqet për ekonominë botërore në fakt janë të njohura. E para që përmendet është mundësia që tensionet tregtare botërore të rriten përsëri e të përhapen edhe në fusha të tjera. Rreziqe janë gjithashtu zhvillimet e BREXIT, sidomos një dalje pa marrëveshje që do të ishte edhe më e kushtueshme. Rrezik tjetër është edhe mundësia e përkeqësimit të tregjeve financiare duke çuar në rritje të kostos së huamarrjes.