Search

Franca dhe Gjermania bëjnë ftesë për ‘shtypje globale’ të kriptovalutave

Ministrat e financave dhe shefat e bankave qendrore thonë se kriptovalutat nuk janë monedha.

Ministrat e financave të Gjermanisë e Francës dhe bankier të bankave qendrore u janë bashkuar korit të politikanëve dhe rregullatorëve duke bërë thirrje për një goditje të koordinuar mbi Bitcoin dhe kriptovalutave të tjera.

Në një letër drejtuar ministrave të Financave të G20-së, Franca dhe Gjermania thanë se kriptovalutat mund të paraqesin rreziqe të konsiderueshme për investitorët dhe stabilitet afatgjatë financiar, shkruan Financial Times, përcjell Telegrafi.

Letra u nënshkrua nga ministri francez i Financave Bruno le Maire dhe homologu i tij i përkohshëm gjerman Peter Altmaier, së bashku me François Villeroy de Galhau, Guvernator i Bankës së Francës dhe Jens Weidmann, Guvernator i Bundesbankut.

Ndërhyrja e tyre vjen pas ndërhyrjeve gjithnjë e më të zëshme nga rregullatorët duke përfshirë Bankën Qendrore Evropiane dhe Komisionin e Letrave me Vlerë të Hong Kongut.

Kryetari i Bordit të BQE-së, Yves Mersch, të enjten e kaluar tha se kriptovalutat nuk janë para, as nuk do të jenë në një të ardhme të afërt, një ndjenjë e cila jehon nga dy ekonomitë më të mëdha të Eurozonës.

Letra e tyre vuri në dukje se instrumentet aktualisht janë shumë të gabuara si monedha dhe thanë se mungesa e qartësisë në lidhje me natyrën e argumenteve mund të nxisë spekulime.

Ministrat u pajtuan se kriptovalutat aktualisht kanë ndikime të kufizuara për stabilitetin financiar botëror, por thanë se duke pasur parasysh rritjen e shpejtë të kapitalizimit të argumenteve dhe shfaqjen e instrumenteve të reja financiare bazuar në to, atëherë këto zhvillime duhet të monitorohen.

Ata kërkuan mbrojtje më të madhe për investitorët me pakicë që spekulojnë në kriptovaluta, duke thënë se ekspozimi individual ndaj këtyre argumenteve të paqëndrueshme mund të ketë pasoja të dëmshme për investitorët e keqinformuar që nuk i kuptojnë rreziqet që po ekspozojnë.

“Përpjekje të mëdha janë bërë vitet e fundit për të mbrojtur investitorët dhe konsumatorët me pakicë dhe nuk ka arsye që kufizimet e duhura të mos jenë të zbatueshme në këtë sektor”, shtuan ata.

Letra shtoi se të dy vendet janë të gatshme të ndjekin mundësitë që kanë të bëjnë me teknologjinë e Bllockchain, por tha se duhet të ketë një dallim të qartë midis përdorimit të saj për kriptovaluta dhe teknologjive të tjera potencialisht të dobishme.