Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

Isaac Newton, gjeniu që humbi miliona

Isak Newton ishte një prej njerëzve më të zgjuar që ka jetuar ndonjëherë.

Por ka një dallim të madh mes të qënit një fizikant i zgjuar dhe një investitor i zgjuar.

Ekziston një anektodë shumë interesante mbi aventurat e Newtonit, në investimet e tij në kompaninë ‘Deti i Jugut’.

“Në pranverën e vitit 1720, Sir Isak Newton zotëronte aksione në kompaninë ‘Deti i Jugut’, aksionet më të pëlqyera në Angli. Duke nuhatur që tregu po dilte nga kontrolli, fizikani i madh pëshpëriti ‘se mund të llogariste lëvizjet e trupave qiellorë, por jo çmendurinë e njerëzve’.

Njutoni shiti menjëherë aksionet e tij në ‘Deti i Jugut’ duke futur në xhep 100 përqimd fitime, për një total prej 7,000 stërlina. Por vetëm pak muaj më vonë, i rrëmbyer prej entuziasmit të tregut, Newton bleu sërish me një çmim shumë më të lartë – dhe humbi 20,000 stërlina. Për pjesën e mbetur të jetës, ai ndaloi cilindo që t’i përmendte fjalët ‘Deti i Jugut’.

Newton nuk ishte budalla, sigurisht. Ai ishte njeriu që shpiku njehsimin dhe konceptoi tre ligjet e lëvizjes.

Por ky episod tregon se nuk ishte investitor i zgjuar, sepse lejoi që emocionet ta kontrollonin, dhe kështu u përfshi prej joracionalitetit të turmës.

Si i thonë, problemi më i madh i një investitori ka gjasë të jetë vetja e tij. /Bota.al