Search

Nobelisti Shiller: Bitcoin është një ‘eksperiment interesant’

Bitcoin është rritur në mënyrë virale dhe paqëndrueshmëria në çmim është një shqetësim, tha fituesi i Çmimit Nobel për Ekonomi, Robert Shiller.

Duke folur në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, ai e krahasoi kriptovalutën Bitcoin me përpjekjet e tjera për të ‘ndryshuar’ monedhën aktuale.

Duke iu referuar koncepteve si ‘Unidad de Fomento’ [një njësi kiliane e llogarisë, e cila është e rregulluar vazhdimisht për të mbajtur stabilitetin e çmimeve], Shiller tha se Bitcoin është ‘vërtet një ide me e zgjuar’.

“Unë prirem të mendojnë për Bitcoin si një eksperiment. Është një eksperiment interesant, por nuk është një tipar i përhershëm i jetës sonë. Ne po e theksojmë shumë pak, duhet ta zgjerojmë atë për të bllokuar që do të ketë aplikime të tjera”, tha ai, përcjell Telegrafi.

Kohëve të fundit një numër kritikësh kanë goditur botën e kriptovalutave lidhur me shqetësimet e natyrës së paqëndrueshme dhe të aktiviteteve të paligjshme që lidhen me të dhe faktin se është pothuajse e pamundur të rregullohet.

Koreja e Jugut, për shembull, thuhet se dëshiron të ndalojë tregtimin e kriptovalutave nëpërmjet shkëmbimeve, ndërkohë që Kina po kërkon të bllokojë qasjen lokale në platformat e kriptovalutave.

Duke folur për të ardhmen e Bitcoin, Shiller tha se ishte ‘i tronditur’ nga fakti se edhe pse investitorët janë në gjendje të bëjnë Bitcoin të shkurtër [metodë e përdorur nga tregtarët për të shitur një aktiv përpara se ta fitojnë atë me një çmim më të ulët për të bërë një fitim].

“Teoria financiare thotë se nëse diçka nuk është e kuptueshme, atëherë mund të merren përsipër nga entuziastë dhe dyshuesit nuk mund të kenë më mënyrë adekuate të verifikimit”, tha ai.