Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

Numërimi drejt BREXIT, plani tregtar i BE-së

Bashkimi Evropian (BE) është gati për një ofertë nga Theresa May që mund të hapë bisedimet e tregtisë, madje edhe po formohet në Bruksel ideja se marrëveshja tregtare nuk do të jetë diçka si ‘partneritet i thellë dhe i veçantë’ që dëshiron udhëheqësja britanike.

Negociatorët e BE u thanë të dërguarve të mërkurën se të dyja palët do të nisin punën në një dokument të përbashkët që përcakton progresin që është bërë deri më tani, sipas një personi të njohur me diskutimin. Ndërsa ende ka skepticizëm nga disa anëtarë të një zbulimi të madh në një samit në mes të dhjetorit, negociuesit parashikojnë një ofertë të përmirësuar në faturë së shpejti.

Anëtarët e BE-së kanë filluar të flasin për atë lloj marrëveshjeje tregtare që do të kërkojnë me Britaninë dhe mendohet se një marrëveshje e stilit të Kanadasë mund të arrihet, sipas personit të njohur me ngjarjen.

Ky model, ndonëse konsiderohet më ambiciozi i të gjitha marrëveshjeve të BE-së, nuk përputhet me atë që Britania ka në mendje.

Kryenegociatori i BE, Michel Barnier, hodhi dyshime këtë javë në lidhje me llojin e marrëveshjes tregtare që Britania mund të aspirojë, nëse nuk është e gatshme të angazhohet për të qëndruar pranë rregullimit të BE-së.

May dëshiron marrëveshjen më të mirë tregtare që është arritur ndonjëherë me BE-në – me shërbimet financiare të përfshira – dhe në krye gjithashtu kërkon marrëveshje me vende si SHBA – ku rregulloret janë dramatikisht të ndryshme nga ato të bllokut. Ekspertët e tregtisë thonë se kombet nuk mund të gëzojnë të dy privilegjet.

“Kjo nuk është vetëm për rregullat apo ligjet. Ka të bëjë me zgjedhjet shoqërore – për shëndetin, standardet e ushqimit, mjedisin tonë dhe stabilitetin financiar”, tha Barnier.

Më shumë se një vit pas referendumit që shkaktoi BREXIT – dhe me vetëm 16 muaj për të shkuar derisa Britania të largohet – negociatat ende nuk kanë nisur për tregtinë, as periudhën e rëndësishme të tranzicionit që bizneset po thërrasin për të qetësuar procesin e daljes. /Bloomberg