Nevojat tona dhe mirëqenia e shtetit

Nevojat tona dhe mirëqenia e shtetit

Hierarkia e Nevojave – e konceptuar më 1943 nga psikologu Abraham Maslow, si Teoria e Motivimit Njerëzor – paraqitet si një piramidë me pesë nivele. Fjala është për një nga Teoritë e Vetaktualizimit që arrihet…

Read More
Dështon Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore dhe Qeveria

Dështon Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore dhe Qeveria

Shqetësimi kryesor i Fondit Monetar Ndërkombëtar, sot është paaftësia e Qeverisë Rama për të reduktuar dhe eliminuar detyrimet e prapambetura ndaj biznesit. Po njësoj si gjashtë vjet më parë kur shqetësimi kryesor i Fondit, atëherë…

Read More
Pesëdhjetë vite migrim të kosovarëve – pse tani është faza më e rrezikshme?

Pesëdhjetë vite migrim të kosovarëve – pse tani është faza më e rrezikshme?

Ditëve të fundit ka filluar një debat për një çështje shumë të rëndësishme për Kosovën, ikjen e rinisë kryesisht nga zonat rurale për në vendet e perëndimit. Ikja po realizohet me një shpejtësi të paparë…

Read More
Kriza e punësimit – shkollimi profesional përballë universitetit, paradoks që po vazhdon

Kriza e punësimit – shkollimi profesional përballë universitetit, paradoks që po vazhdon

Sipas studiuesit francez Bertrand Bareilles, në vitin 1938, Shqipëria kishte 420 të diplomuar në shkollat më të rëndësishme të nivelit universitar. Në sistemin universitar në vitin akademik 2017-2018, INSTAT thotë se janë 129,394 studentë, kurse…

Read More
Donald Trump ka të drejtë – bota duhet të fillojë t’i zgjidhë vetë problemet e saj

Donald Trump ka të drejtë – bota duhet të fillojë t’i zgjidhë vetë problemet e saj

Donald Trump ka të drejtë – bota duhet të fillojë t’i zgjidhë vetë problemet e saj Qenia e një britaniku në Shtetet e Bashkuara të Amerikës këto kohë, është një lehtësim i bekuar për të.…

Read More
Evropa e ka të humbur luftën

Evropa e ka të humbur luftën

Marrëveshja për ndalimin e raketave me rreze të mesme veprimi nuk mund të shpëtohet më. Me këtë rikthehet Lufta e Ftohtë. Për Evropën kjo do të thotë jo vetëm politikisht më ftohtë, por një situatë…

Read More
Ekonomia shqiptare drejt vitit 2019

Ekonomia shqiptare drejt vitit 2019

Për vitin 2019 parashikimi bazohet në tre raportet e publikuara së fundmi nga Banka Botërore, revista prestigjioze The Economist dhe Universiteti i Harvardit si dhe në gjendjen e ekonomisë shqiptare gjatë viteve të fundit. Konkretisht,…

Read More
Plani për ringjalljen e Eurozonës, pika ku dështoi Emmanuel Macron

Plani për ringjalljen e Eurozonës, pika ku dështoi Emmanuel Macron

Nëse BREXIT tregoi se të lësh Bashkimin Evropian nuk është e lehtë, siç kishin premtuar euroskeptikët, situata e tanishme e Emmanuel Macronit tregon se besnikëria e plotë ndaj Bashkimit Evropian është po aq e vështirë…

Read More
Evropa është ballkanizuar

Evropa është ballkanizuar

Dy vite më parë dhashë një intervistë për Radio Evropa e Lirë, që tërhoqi shumë vëmendje. Reagimet më të shumta erdhën për shkak të fjalisë ku thosha se zgjerimi i Bashkimit Evropian me Ballkanin nuk…

Read More
Politika e Macronit, e bëri protestën të pashmangshme

Politika e Macronit, e bëri protestën të pashmangshme

Trazira në rrugë. Pika karburanti që mbeten pa naftë, benzin dhe gaz. Panik për të blerë në supermarkete. Një vend në kaos. Nuk është imagjinata për ndonjë version distopian të Britanisë së Madhe pas BREXIT-it,…

Read More