Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

‘Project Libra’, plani sekret i Facebook

Facebook ka punuar për më shumë se një vit në një iniciativë të fshehtë me emrin e koduar ‘Project Libra’ për të ndërtuar një sistem pagesash të bazuar në kriptovalutë.

Sic raporton Wall Street Journal, gjiganti i rrjeteve sociale ka në plan të prezantojë një kriptovalutë që më shumë se 1.5 miliard përdorues të tij të mund ta transferojnë me njëri-tjetrin dhe ta shpenzojnë në Facebook dhe faqe të tjera.

Facebook ka folur me ‘dhjetëra firma financiare dhe tregtare online’ pasi kërkon të marrë rreth një miliard dollarë investime dhe të kërkojë partnerë për të ndihmuar në lansimin e sistemit.

Kompania nuk pranoi të komentojë mbi këtë gjë.

“Ashtu si shumë kompani të tjera, Facebook është duke eksploruar mënyra për të nxitur fuqinë e teknologjisë blockchain”, tha një zëdhënës i Facebook në një e-mail për Business Insider.

Rrjeti social ka përfshirë kartat Visa, Mastercard dhe procesorin e pagesës First Data. Gjithashtu, ka kontaktuar kompanitë e tregtisë online dhe aplikacionet për pranimin e monedhës së saj dhe investimin në projekt, duke i joshur ata me mundësinë e tarifave zero të përpunimit të kartave.

Gjiganti i rrjeteve sociale planifikon të mbështesë monedhat e veta me rezervat e dollarit për të stabilizuar vlerën e saj dhe ta bëjë atë më të qëndrueshëm sesa Bitcoin dhe kriptovalutat e tjera. Kjo mund të jetë gjithashtu një përgjigje ndaj shqetësimeve në rritje për privatësinë dhe sigurinë e përdoruesve të saj, pasi pretendimet për kriptovalutat ofrojnë anonimitet dhe siguri. Megjithatë, ka rreziqe, pasi depozitat kriptovalutë janë keqpërdorur ose vjedhur në disa raste.

Gjithashtu, kompania është duke punuar në një arkivë virtuale që konsumatorët mund të përdorin për të bërë blerje në faqet e tjera të internetit, ngjashëm me mënyrën se si njerëzit mund t’i përdorin kredencialet e tyre në Facebook për t’u futur në faqe të tjera dhe po konsideron që reklamat të paguhen me kriptovaluta, si dhe të bëhen blerje në platformën e saj.