Search

Thyhet ‘CoinCheck’, vidhen 534 milionë dollarë kriptovaluta

Një prej uebfaqeve për shkëmbime të valutave dixhitale thotë se ka humbur 534 milionë dollarë si pasojë e një sulmi kibernetik në rrjetin e vet.

‘Coincheck’ ka suspenduar depozitat dhe tregtinë e të gjitha kriptovalutave përpos Bitcoinit, deri sa të vlerësojë humbjet e NEM, një valute më pak të njohur dhe thotë se do të kompensojë investitorët që kanë mundur të humbin nga kjo ngjarje. Nëse konfirmohet vjedhje, kjo do të jetë më e madhja në historinë e valutave dixhitale.

Një tjetër uebfaqe për shkëmbime, ‘MtGox’ kishte kolapsuar më 2014 pasi kishte pranuar se 400 milionë dollarë ishin vjedhur nga rrjeti i saj.

Gjithashtu, gjatë vitit 2017, hakerë të panjohur kanë marrë një vlerë prej 32 milionë dollarë nga kriptovaluta, një nga më të njohurit e pasuesve të panumërt të Bitcoin.

Sipas ‘CyberScoop’, hakerët zbuluan një dobësi në Portofolin e Paritetit, një nga shumë shërbimet që i ofrojnë llogaritë bankare, si shërbimet e protofolit për përdoruesit për t’i lënë kriptovalutat.

Shfrytëzimi i dobësisë i lejoi hakerëve që t’i merrnin dhe të mos vëreheshin më nga rreth 153 mijë Ethereum në tre transaksione të veçanta.

Ky sulm pason një vjedhje tjetër prej rreth 10.3 milionë dollarë në Ethereum nga platforma tregtare ‘CoinDash’ më parë gjatë javës, megjithëse këto sulme janë larg nga i pari që ka goditur komunitetin Ethereum. Në qershor të vitit 2016, hakerët u përpoqën të vidhnin rreth 53 milionë dollarë në kriptovalutë nga fondi i kapitaleve sipërmarrëse të Organizatës së Decentralizuar Autonomike.

Ndërsa të gjithë pretendojnë se njohin dikë që kujtohet se kishte 500 Bitcoin në një hard disk të vjetër diku, i interesuar për t’i investuar në tregun e kriptovalutës në këtë pikë do të kërkonte injorimin ose racionalizimin e vetëm disa flamujve të vegjël. Ato mund të përfshijnë kohën kur hajdutët u larguan me miliona në Bitcoin nga nëntoka e ‘Sheep Market’, ose atë kohë një ish hetues federal vodhi 820 mijë dollarë në Bitcoin nga ‘Silk Road’, ose atë kohë 450 milionë dollarë në Bitcoin u zhdukën nga shpërndarësja tregtare ‘Mt. Gox’.

Mashtrimet në rritje në kriptovalutë ose shuplakave të vazhdueshme në SEC nuk ishin të mjaftueshme për të menduar dy herë, ata mund ta konsideronin paralajmërimin e fundit të bashkëpunëtorit të Ethereumit, Charles Hoskinson për investitorët se shumë oferta fillestare të monedhës e kishin kthyer Ethereumin dhe kriptovalutat e tjera në ‘një bombë me sahat’ me njerëz ‘të verbuar nga paratë e shpejta dhe të lehta’.

Por, askush nuk e bëri. Pra, tani ekziston një treg kriptovalute me vlerë rreth 100 miliardë dollarë, dhe është një hapësirë spekulative totalisht e parregulluar dhe e mbushur me vrima të sigurisë. Çmimet e kriptovalutës luhaten në mënyrë të egër, dhe arkëtimi mbetet i vështirë. Fati më i mirë është për t’i marrë paratë prapa nga një djalë në një kostum gjigant Bitcoin, ose një ATM kriptovalute e cila merr vetëm depozita.