Gazeta Ekonomia

Kupto Ekonominë

Tri arsyet për rënien e vlerës së Bitcoin

Pas një periudhe të gjatë të stabilitetit thuajse të panatyrshëm, Bitcoin si kriptovaluta më popullore fillon të bjerë sërish me pothuajse 30 për qind brenda një jave: çmimet kanë rënë nën pragun prej 3,700 dollarë dhe aktualisht rrinë pezull rreth kësaj vlerë, niveli më i ulët për më shumë se një vit. Një javë më parë vlera ishte rreth 6,400 dollarë, nivel në të cilin ishte stabilizuar për gjashtë muaj.

Nervozizmi e dërgoi sektorin e kriptovalutave në tërësi në rënie, me të gjitha që raportonin humbje në përputhje me Bitcoin. Në veçanti Ethereum ka rënë në vendin e tretë me vlerën e tregut, e tejkaluar nga Ripple, kriptovaluta e përdorur për transaksionet ndërbankare nga bankat e ndryshme ndërkombëtare.

Kapitali i tregut të mbi dy mijë kriptovalutave, arriti në 146 miliardë doëlarë në krahasim me 800 në fillim të këtij viti. Të vetmit që do të mbeten të fortë janë ato të lidhura me një vlerë të jashtme të tilla si dollari.

Ashtu si një vit më parë, nuk ka pasur arsye të veçanta për një rritje të pajustifikuar, as sot nuk ka arsye të veçanta për rënien, e cila ende duket e vendosur për të vazhduar.

Ndarja e Bitcoin Cash

Nervozizmi u theksua shtatë ditë më parë, në prag të teknlogjisë Blockchain në Bitcoin Cash, valutë e krijuar në muajin gusht 2017 nga një ndarje e brendshme e themeluesit të Bitcoin. Pastaj, Bitcoin Cash u lind në bazë të standardeve të reja që synonin përshpejtimin e transaksioneve në Bitcoin duke rritur kapacitetin e blloqeve individuale të teknologjisë Blockchain.

Këtë herë ndarja e parave të gatshme, duke përfshirë edhe Bitcoin ABC dhe Sv Bitcoin, u shfaq më shumë se çdo gjë tjetër, që nga fillimi, me asnjë arsyetim të qartë, nëse nuk është një luftë për pushtet në mes të krijuesit e monedhës së re. Rezultati është se vlera e Bitcoin Cash është përgjysmuar në një javë, duke arritur në 200 dollarë, krahasuar me 530 dollarë që ishte shtatë ditë më parë.

Likuiditeti i dobët, rreziku i manipulimit

Kjo klimë u bë pjesë e një sistemi që kishte treguar tashmë kufizimet e tregut për muaj, me një rrezik të lartë manipulimi. Kontratat e të ardhmes, të futur dhjetorin e kaluar në Çikago nuk kanë dhënë efektin e duhur që të bëhet tregu më i rregullt. Në një situatë të likuiditetit të ulët, ku tregu është diktuar nga blerësit, shpesh është përcaktuar që të mos mbledhë oferta në treg, duke favorizuar kështu rëniet serioze.

Ndërhyrja e SEC

Në klimën e pasigurisë, kontribuar edhe veprimet rregulluese të Autoritetit amerikan Rregullator Financiar (SEC), i cili javën e kaluar ka lëshuar bindjen e parë kundër arkitektëve të Ofertave Fillestare të Monedhës që përfaqësojnë metodën e financimit të botës së kriptovalutave. Ky veprim është pjesë e një veprimi më të gjerë rregullator, me shënjestër nga SEC, i cili vendosi për të ulur mashtrimet dhe abuzimin në këtë treg. /Gazeta Ekonomia/