Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

​Pandemia COVID-19 lë pasoja në ekonominë evropiane, rimëkëmbja do të zgjasë deri në vitin 2022

Pandemia COVID-19 do të ketë pasoja më të qëndrueshme në sjelljen e konsumatorit, të cilat do të ngadalësojnë më tej shërimin, paralajmërojnë ekspertët.

Anëtari i Këshillit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) dhe ish-guvernatori i Bankës Qendrore të Irlandës, Philip R. Lane, paralajmërojnë se, kthimi i ekonomisë evropiane në nivelet e para krizës mund të pritet vetëm në vjeshtën e vitit 2022.

“Një kthim më i shpejtë në nivelet e shokut para COVID-19 nuk duhet të pritet as me vaksinën e Coronavirusit, pasi kërkon kohë për të shpërndarë dhe vaksinuar popullatën vitin e ardhshëm”, tha Lane.

Sidoqoftë, kohëzgjatja e vaksinimit nuk është arsyeja e vetme për një rimëkëmbje më të ngadaltë nga goditja e pandemisë në ekonomi.

“Ne nuk supozojmë se gjithçka do të kthehet në nivelin që ishte para Coronavirusit, sepse do të ketë efekte afatgjata në drejtim të besimit të konsumatorit dhe kursimeve, si dhe njerëzve që kthehen në punë. Pavarësisht vaksinës, do të ketë dëme më afatgjata dhe ekonominë evropiane krizë pa u dobësuar për një periudhë të gjatë kohore”, paralajmëroi ai.

Një studim i fundit i BQE-së, gjithashtu paralajmëron se kriza e COVID-19 do të ketë efekte në ekonominë evropiane.

“Studimi i Coronavirusit, ka ndikuar si në ofertë ashtu edhe në kërkesë, dhe do të ketë një ndikim të veçantë në tregun e punës dhe investimet”, thotë studimi.

Të dhënat e Eurostat tregojnë se Produkti i Brendshëm Bruto i Bashkimit Evropian ka qenë në zonën negative gjatë këtij viti. Rënia e tij u regjistrua në tremujorin e parë, kur u zhyt me 2.7 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe në tremujorin e dytë, një pjesë e mirë e së cilës shumica e anëtarëve të BE ishin në izolim, ra me 13.9 për qind.

Megjithëse ekonomia evropiane u tërhoq përsëri në tremujorin e tretë, ajo ishte në minus 4.3 për qind nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar.

Ndërkohë që nuk ka ende të dhëna për tremujorin e katërt, shumë vende evropiane janë përsëri në bllokim dhe nuk pritet që rezultatet e kësaj periudhe të jenë më të mira. /Telegrafi/