Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

Britania e Madhe ofron mbi 5 miliardë euro për bizneset e goditura nga kufizimi i ri i pandemisë COVID-19

Pas njoftimit të një kufizimi të ri, Britania e Madhe njoftoi sot se do të ofrojë një paketë tjetër mbështetëse prej mbi 5 miliardë euro për të gjitha bizneset që përballen me pandeminë COVID-19.

Sekretari i Financave, Rishi Sunak tha se bizneset e tregtisë me pakicë si dhe kompanitë e shërbimit dhe argëtimit do të jenë në gjendje të kërkojnë grante të njëhershme me vlerë deri në 10 mijë euro për t’i siguruar ato gjatë muajve të ardhshëm.

Kryeministri Boris Johnson njoftoi se vendi do të hyjë në një izolim të ri pasi varianti i ri i Coronavirusit i identifikuar në Britani të Madhe po përhapet aq shpejt sa rrezikon mbingarkesën e Shërbimit Kombëtar të Shëndetit (NHS) brenda 21 ditësh.

“Kjo do të ndihmojë bizneset të kalojnë muajt në vazhdim, dhe në mënyrë thelbësore do të ndihmojë në mbajtjen e vendeve të punës, në mënyrë që punëtorët të jenë të gatshëm të kthehen kur të jenë në gjendje të rihapen”, tha Sunak.

Nën bllokimin e ri, njerëzit udhëzohen të punojnë nga shtëpia përveç nëse është e pamundur për ta bëjnë këtë. Të gjitha vendet e shërbimit duhet të qëndrojnë të mbyllura, si dhe dyqanet jo jetike.

Sportet e organizuara, si brenda ashtu edhe jashtë, janë anuluar me përjashtim të garave elitare.

Përveç granteve në mbarë Britaninë e Madhe, me vlerë rreth 4.5 miliardë euro, qeveria do të sigurojë 650 milionë euro financim për administratat e Skocisë, Wellsit dhe Irlandës së Veriut.

Britania e Madhe pësoi tkurrjen më të rëndë të çdo ekonomie të G7 në tremujorin e dytë të vitit 2020, kur vendi u godit nga bllokimi i tij i parë, me Prodhimin e Brendshëm Bruto me gati poshtë 20 për qind.

Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik ka vlerësuar se rimëkëmbja e Britanisë deri në fund të këtij viti do të jetë më e ngadalta nga të gjitha vendet e saj anëtare përveç Argjentinës. /Telegrafi/