Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

Britania e Madhe prezanton pakon stimuluese prej 30 miliardë paund për të ruajtur vendet e punës

Britania e Madhe ka prezantuar një pako stimuluese prej 30 miliardë paund për të ruajtur vendet e punës dhe për të ndihmuar të rinjtë të gjejnë punë në një ekonomi të shkatërruar nga pandemia COVID-19.

Ministri i Financave, Rishi Sunak dorëzoi në parlament një mini-buxhet, i cili parashikon shpërblim për kompanitë që mbajnë të punësuar personelin dhe marrin praktikantë, kryejnë investime ekologjike, si dhe u jep mundësi britanikëve të konsumojnë ushqim me zbritje në disa restorante.

“Njerëzit duhet ta dinë se megjithëse vështirësia qëndron përpara, askush nuk do të mbetet pa shpresë. Njerëzit janë të shqetësuar për humbjen e vendeve të punës, për rritjen e papunësisë. Ne nuk do ta lejojmë këtë”, tha Sunak.

Buxheti parashikon një mijë paund për kompanitë që marrin praktikantë dhe dy miliardë paund për ato kompani që punësojnë të rinjtë nga 16-24 vjeç nga familje me të ardhura të ulëta.

Skema e qeverisë e cila tashmë është në funksion për të mbrojtur miliona punë të sektorit privat do të përfundojë në tetor.

Nga shpërthimi i virusit në Evropë, 45 mijë persona kanë humbur jetën në Britani të Madhe, ndërsa ekonomia ka pësuar rënien më të keqe në mesin e shteteve kryesore të industrializuara të G7-së.

Sunak dikur analist i Goldman Sachs, vetëm pesë muaj në pozicionin e dytë më të fuqishëm në qeveri, tha se ekonomia britanike është tkurrur me 25 për qind për shkak të bllokimeve të pandemisë, “me të njëjtën nivel në të cilën u rrit në 18 vitet e kaluara”.

Ministri konfirmoi gjithashtu tre miliardë paund investime të gjelbërta.

Paketa përfshin dy miliardë paund në grante për familjet për të izoluar shtëpitë dhe për t’i bërë ato më energji të gjelbër dhe një miliardë paund për ndërtesat e sektorit publik, përfshirë edhe spitalet.

Plani është pjesë e premtimit afatgjatë të Britanisë së Madhe për të ulur emetimet e karbonit në zero deri në vitin 2050.

Britania e Madhe është në fazat e fundit të shtrëngimit të kufijve të Coronavirusit të vendosur më 23 mars, duke filluar me mikpritjen dhe industrinë e turizmit.

Ekspertët vlerësojnë se kostoja totale e masave urgjente të qeverisë mund të shkojë deri në 300 miliardë paund. /Gazeta Ekonomia/