Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

Ekonomia franceze me rënien më të madhe që nga Lufta e Dytë Botërore

Siç bën me dije Banka e Francës, ekonomia e vendit aktualisht është tkurrur në nivelet më të thella që nga Lufta e Dytë Botërore për tremujorin e parë dhe perspektiva për pjesën tjetër të vitit po rrjedh ndjeshëm mes kufizimeve për të kontrolluar përhapjen e Coronavirusit.

Vlerësimi i një rënie prej 6 për qind është treguesi i fundit i ashpërsisë së tronditjes për ekonomitë evropiane nga kolapsi i njëkohshëm i kërkesës dhe ofertës.

Një rënie e tillë e Produktit të Brendshëm Bruto nga një e katërta në tjetrën do të ishte e krahasueshme vetëm me 5.3 për qind që është regjistruar pas grevave të majit të vitit 1968.

Ashtu si Agjencia vendase e Statistikave (INSEE) edhe Banka e Francës duhej të ndryshonte mënyrën e saj të matjes për të provuar këtë tronditje.

Ajo përdori të dhëna me frekuencë të lartë, përfshirë transaksionet e kartave dhe kërkesat për përfitimet nga papunësia, për të vërtetuar rezultatet e sondazhit të saj mujorë prej 8,500 bizneseve.

Në industri, rëniet më të mprehta të aktivitetit ishin në sektorin e automobilave dhe makinave, ndërsa hotelet dhe restorantet patën goditjen më të rëndë në shërbime. Në përgjithësi, Banka Qendrore tha që humbja e aktivitetit në një javë të izolimit është rreth 32 për qind, ndërkohë që INSEE e kishte vlerësuar rreth 35 për qind.

Studimi i Bankës së Francës gjithashtu tregoi se fabrikat po funksionojnë me vetëm 56 për qind të kapacitetit, një rekord relativisht i ulët nga 78 për qind në muajin shkurt.

“Kjo humbje e aktivitetit do të thotë që për çdo dy javë mbyllje, Produkti i Brendshëm Bruto e vitit 2020 do të jetë 1.5 për qind më e ulët”, tha Banka e Francës, por ajo paralajmëroi që humbja aktuale e prodhimit mund të jetë e ndryshme pasi bizneset dhe konsumatorët po përshtaten në një mbyllje më të gjatë. /Gazeta Ekonomia/