Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

Gjermania dëshiron të frenojë ardhjen e punëtorëve nga vendet e Ballkanit

Demokratët konservatorë të kancelares gjermane, Angela Merkel dëshirojnë të frenojë imigracionin nga vendet e Ballkanit Perëndimor për shkak të krizës ekonomike të shkaktuar nga pandemia COVID-19.

Një grup pune brenda partive të CDU dhe CSU janë pajtuar të kufizojnë emigracionin nga rajoni duke ndryshuar elementë të regjimit të Ballkanit Perëndimor që u prezantua pothuajse pesë vjet më parë.

Mathias Middelberg, zëdhënës për politikën e brendshme në Bundestag, i tha gazetës Welt am Sonntag se, “ne jemi në një rënie masive ekonomike dhe tashmë kemi 600 mijë njerëz të papunë më shumë se një vit më parë”.

Skema e Ballkanit Perëndimor u prezantua në vitin 2016 për të parandaluar njerëzit në rajon të kërkojnë azil në Gjermani duke u klasifikuar Shqipëria, Serbia, Mali i Zi, Bosnja e Hercegovina, Maqedonia e Veriut dhe Kosova si “vende të sigurta”.

Gjatë krizës së refugjatëve 2014-2015, kur refugjatët nga Siria, Iraku dhe Afganistani iu drejtuan Evropës dhjetëra mijëra emigrantë nga vendet jo-BE të Ballkanit gjithashtu shkuan në Gjermani përmes sistemit të azilit, shpesh për shkak të papunësisë në vendet e tyre dhe jo konflikt i armatosur.

Si një kompromis për Social Demokratët (SPD) – partneri i vogël i koalicionit të CDU/CSU – për të siguruar kalimin e projekt-ligjit, që u miratua një rregullore e veçantë që lejonte punëtorët e pa kualifikuar nga këto shtete nëse mund të dëshmojnë se kanë një punë të garantuar me një kompani gjermane.

Rreth 27 mijë punëtorë kanë hyrë në Gjermani në vitin 2019 përmes kësaj rregulloreje të veçantë, e cila skadon në fund të këtij viti.

Një raport i Institutit të Kërkimit të Punësimit (IAB) zbuloi se skema ishte kryesisht e suksesshme. Përkundër shumë punëtorëve që nuk kishin kualifikime zyrtare, ata ishin në gjendje të gjejnë punë të qëndrueshme dhe të bëhen punëtorë të vlefshëm e të aftë.

Sipas raportimit të “Welt am Sonntag”, CDU do ta zgjaste skemën vetëm vitin e kaluar, nëse do të zvogëlonte masivisht numrin e punëtorëve të lejuar.

Siç raportohet, partia dëshiron të zgjasë skemën me dy vjet, por vetëm të lejojë që vetë 15 mijë njerëz të hyjnë në vend.

Sidoqoftë, Ministria e Punës e drejtuar nga SPD i tha gazetës se një kufizimi i fortë nuk është i nevojshëm, duke sugjeruar që aplikimet nuk do të jepen nëse nuk ka kërkesë për punëtorët. Në këtë kuptim, argumenton ministria, numri i emigrantëve të lejuar në është plotësisht proporcionale me numrin e kërkuar të punëtorëve në Gjermani.

Aplikimet miratohen vetëm nëse puna nuk mund të plotësohet nga punëtorët vendas ose të Bashkimit Evropian.

Sipas të dhënave nga Agjencia Federale e Punësimit, gjatë pandemisë COVID-19, numri i të huajve të papunë është rritur ndjeshëm me 24 për qind në 840 mijë që nga muaji mars. /Deutsche Welle/