Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

Dhjetë miliarderët që u pasuruan duke kundërshtuar ndryshimet klimatike

Katër aksionarë të furnizuesit gjigant të Kinës me baterive të automjeteve elektrike kanë bërë në total një pasuri prej 17 miliardë dollarë. Një biznesmen australian ka krijuar nga riciklimi një pasuri me vlerë prej 7 miliardë dollarësh. Aksionet me vlerë 10-shifrore në një kompani kamionësh me hidrogjen ka ngritur në majë një miliarder amerikan.

Nga të dhënat e Bloomberg, këto janë ndër dhjetë pasuritë më të mëdha që kanë ardhur kryesisht nga biznesi në rritje i zgjidhjeve klimatike.

Me një vlerë neto në total prej 61 miliardë dollarë në fund të vitit 2019 – rreth tre herë kapitalin e tregut të firmës së shërbimeve të naftës Halliburton – miliarderët në këtë listë përfaqësojnë lindjen e një pararoje super të pasurish që janë angazhuar në luftën kundër ngrohjes botërore.

Lista ilustron rritjen dhe diversitetin e ekonomisë së gjelbër. Ajo ndryshon nga emrat si shefi ekzekutiv i Teslas, Elon Musk, te themeluesit e profileve më të ulëta, pas disa prej kompanive më të mëdha të Kinës. Rritja e tyre në kulmin e kapitalizmit është mbështetur nga kërkesa e lartë për investime.

Investimet në bizneset që adresojnë ndryshimin e klimës ose inkurajojnë praktikat e qëndrueshme po rriten.

Sipas një raporti të financuar nga një grup kompanish financiare, përfshirë kompaninë mëmë të Bloomberg News, Bloomberg LP, asetet e menaxhuara duke përdorur një përkufizim të gjerë të kësaj qasjeje – duke integruar faktorët mjedisorë, shoqërorë dhe qeverisës në vendimet për investime – arritën në 30.7 trilionë dollarë në fillim të vitit 2018, rreth një e treta më shumë se dy vjet më parë, përcjell Telegrafi.

Popullariteti i investimeve të gjelbra, një nga fushat me zhvillim më të shpejtë në financa, tani është aq i madh sa ligjvënësit evropianë po punojnë për rregullore të reja.

Studimi i renditjes zbuloi vetëm një pjesë të pasurive që kanë ardhur nga biznesi mbi klimën, pasuri këto që hyjnë në territorin dhjetë-shifror. Në dekadën e ardhshme ka të ngjarë të ketë shumë më tepër, duke përfshirë edhe kompanitë e reja që po investojnë në energji diellore dhe aeroplanët elektrikë.

Kërkesa në rritje për ushqime me bazë bimore mund të prodhojë së shpejti dy miliarderë. Përtej themeluesit të Meat, Etan Brown dhe shefit ekzekutiv të Imposible Food, Patrick Brown, (të cilët nuk kanë lidhje me njëri-tjetrin) të dy kanë aksione me vlerë qindra miliona dollarë në kompanitë e tyre përkatëse. Të dy firmat kanë krijuar një treg për zëvendësimin e mishit që nuk vjen me koston mjedisore të bagëtive, e cila përbën 14.5 për qind të emetimeve botërore të gazrave serë.

Kjo është një zhvendosje nga narracioni i krijimit të pasurisë që mbizotëroi në shekullin e XX-të, ku John D. Rockefeller u bë miliarderi i parë në histori nëpërmjet Standard Oil, i ndjekur me shpejtësi nga dinastitë e ndërtuara mbi emisionet e karbonit si Fords dhe DuPonts.

Por ekonomia e karbonit mbetet mbizotëruese. Biznesmenët e naftës, industrialistët dhe titanët e makinave përbëjnë më shumë se një të katërtën e 500 njerëzve më të pasur në botë, të listuar nga Bloomberg. Kompania më e vlefshme në botë, ku deri tani është Saudi Aramco, me një vlerë në treg prej dy trilionë dollarë, përcjell Telegrafi.

Emetimet e gazrave serë janë rritur me një normë prej 1.5 për qind në vit gjatë dekadës së kaluar. Financimi i qeverive për teknologjinë e rinovueshme është zvogëluar, duke shtrydhur shumë nga pasuritë në renditje, ndërsa ato të mbështetura nga karburantet fosile kanë shijuar një rilindje këto vitet e fundit. Prodhuesi i turbinave me erë të Aloys Wobben Enercon ka thënë se përballet me sfida “të rënda” për biznesin e tij në Gjermani pas një vale mbarëkombëtare sfidash ligjore të nisura kundër parqeve të reja të erës.

Pasuri të tilla të qëndrueshme ka të ngjarë ta forcojnë kapitalin. Investitorët, veçanërisht kompanitë familjare të super të pasurve, po e bëjnë gjithnjë e më shumë qëndrueshmërinë qendër të strategjive të tyre.

Nëse ky trend vijon, ai mund të zhbëjë tërësisht klasifikimin aktual të pasanikëve të botës.