Gazeta Ekonomia

kupto ekonominë

OECD: Ekonomia botërore do t’i afrohet nivelit para pandemisë COVID-19 vetëm në fund të vitit 2021

Vetëm në fund të vitit 2021 ekonomia botërore do t’i afrohet nivelit që ka pasur para pandemisë COVID-19, megjithatë kapërcimi i gjendjes varet nga rajonet dhe është shumë i ndryshëm.

Kështu vlerëson Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

“Tani, për herë të parë që me fillimin e pandemisë zgjohen shpresat për një të ardhme më të mirë”, shkruan kryeekonomistja e OECD, Laurence Boone në vëzhgimin e ri ekonomik të organizatës së vendeve të industrializuara, duke shtuar se, “rruga për t’u kthyer në gjendjen normale është plot me rreziqe dhe në disa vende do të zgjasë më gjatë se në vendet e tjera”.

Zhvillimi i ekonomisë botërore do të bjerë sivjet me 4.2 për qind, por vitin e ardhshëm do të rritet me të njëjtin nivel. Në 37 vendet anëtare të OECD-së, zhvillimi do të ulet sivjet më shumë (5.5 për qind), dhe kthimi në gjendjen normale do të vazhdojë të jetë më i ngadalshëm. Gjermania mund ta ngushëllojë veten duke pasur parasysh se zhvillimi i ekonomisë së saj do të bjerë më pak se sa në Eurozonë.

Më shumë se të tjerët do të preket sidomos sektori ku rrogat janë të ulëta.

“Për punëtorët me kualifikime të ulëta dhe për ato me të ardhura të pakta ka rënë shumë numri i orëve të punës. Kjo rrit edhe më shumë pabarazinë që ekzistonte para pandemisë”, shkruhet në raport.

Edhe të rinjtë që janë duke kërkuar punë janë aktualisht në situatë të disfavorshme.

“Është shumë e vështirë që në mes të krizësh të fusësh këmbët në tregun e punës”, thotë Boone.

Raporti i OECD-së, vlerëson paketat e shumta të mbështetjes ekonomike, me të cilat shtetet, me ndihmën e Bankave Qendrore, mund të shpëtojnë ekonomitë popullore nga skenarë edhe më të këqij.

“Vendimtarja tani është që përgjegjësit e politikës të vazhdojnë me këto ndihma, në mënyrë që t’u sigurojnë mbijetesën sektorëve, firmave dhe vendeve të punës të lidhura me to. Leksionet e nxjerra nga muajt e kaluar janë masat e marra kanë qenë dhe janë të përshtatshme”, shton ajo.

Raporti paralajmëron shprehimisht për rreziqet që ekzistojnë nëse masat e marra përfundojnë para kohe.

“Synimi për të gjitha vendet është që të shmangin përfundimin e parakohshëm dhe të menjëhershëm të programeve të ndihmës”, thuhet në raport.

Qeveritë duhet po ashtu të kenë kujdes që të ndihmojnë vërtet ata që janë prekur shumë nga kriza.

OECD ka tri këshilla për përgjegjësit e politikës. Së pari, që duhen bërë investime në fushat bazë si arsimi, shëndetësia dhe infrastruktura fizike dhe dixhitale. Së dyti që ata duhet të jenë të vendosur për të siguruar daljen nga varfëria dhe pabarazia e të ardhurave. Së treti, OECD kërkon me ngulm më shumë bashkëpunim ndërkombëtar.

“Bota nuk mund të zgjidhë krizat botërore, kur secili vend vepron vetëm për veten e vet”, thotë OECD.

Në fund, kryeekonomistja Boone, shpreh shpresat e saj me nota të moderuara optimizmi. Ajo shpreson që pas pandemisë bota të jetë “ndoshta siç ka qenë, ose mbase edhe pak më mirë”. /Deutsche Welle/